Weetjes over ballonnen met Koningsdag in aantocht

De eerste Oranjeverenigingen hebben hun programma voor Koningsdag dit jaar al gepubliceerd. Hoewel al jaren bekend is dat het oplaten van ballonnen bijdraagt aan de plastic soup en dierenleed veroorzaakt, is een ballonwedstrijd nog vaak onderdeel van de feestelijkheden. Oranjevereniging Harfsen organiseert op 27 april ’s morgens om 10 uur zo’n wedstrijd voor kinderen.

In 2015 heeft de universiteit van Wageningen een vijftal weetjes op een rij gezet. We lezen dat dieren in de sierlinten verstrikt kunnen raken en dat ballonresten de maag en darmen van vogels kunnen verstoppen.  Biologisch afbreekbare ballonnen bieden geen oplossing, omdat het latex niet snel genoeg afbreekt.

Interessant is ook het laatste “weetje”. Dat gaat over nut en noodzaak van het oplaten van ballonnen. Weegt het risico van dierenleed op tegen de kortdurende aanblik van opstijgende ballonnen die langzaam uit het zicht verdwijnen? Natuurlijk niet.

Het is een vraag die elke Oranjevereniging zou moeten stellen vóór ze zonder na te denken de traditionele ballonwedstrijd op het programma zet. En nog een puntje om over na te denken: als je een groep kinderen de natuur laat vervuilen met ballonnen-zwerfvuil, onder wiens verantwoordelijkheid valt dat dan?

Posted in: