Het kan voorkomen dat je met goede bedoelingen een alternatief gevonden hebt voor het oplaten van ballonnen. Dan blijkt dat het alternatief niet beter en in sommige aspecten zelfs slechter is voor je omgeving. Daarom hebben we hier alvast drie misleidende zaken voor je ontmanteld.
Wensballonnen
Wensballonnen worden vaak aangeprezen als een duurzaam alternatief. Dit is een misleidende term. Als de wensballon in zee belandt, wordt deze aangezien voor voedsel en kunnen dieren gewond raken. Wensballonnen met brandende kaarsjes zijn bovenal gevaarlijk omdat ze brand kunnen veroorzaken.
Advies: laat geen wensballonnen op.
Lees meer over wet- en regelgeving rondom wensballonnen
Je houdt ‘m wel goed vast, toch?
Op een feestje krijgt iedereen een heliumballon uitgereikt. Je knoopt deze vast aan een riem of een tas of houdt hem in de hand. Aan het eind van het feest mag je deze ballon mee naar huis nemen. Iedereen weet hoe dit afloopt. Op een onverwacht moment gaat de knoop los of laat je toch het touwtje gaan en oeps de ballon vliegt de wolken tegemoet.
Advies: gebruik nooit ballonnen gevuld met helium, maar blaas zelf ballonnen op.
Het is zo leuk voor de kinderen!
Uit een peiling van het Jeugdjournaal blijkt dat 67% van de kinderen vindt dat er beter moet worden nagedacht over het oplaten van ballonnen. Een ruime meerderheid vindt ballonnen oplaten dus geen goed idee.
Afbreekbare ballonnen
Ballon verkopers prijzen tegenwoordig vaak de afbreekbare variant aan. Deze ‘biologisch afbreekbare’ ballonnen zijn gemaakt van natuurrubber. Ook met dit materiaal kan het jaren duren voordat de ballon is vergaan en is de kans groot dat hij schade aangericht aan het milieu. Het aanprijzen van ballonnen die biologisch afbreekbaar zijn als alternatief is ronduit misleidend. Ze geven de kopers onterecht het gevoel dat ze een duurzame keuze maken.
Advies: laat nooit ballonnen op, ook niet wanneer ze zogenaamd biologisch afbreekbaar zijn.
“Afbreekbare ballonnen zijn geen oplossing. In deze vogel hadden meerdere stukken ballonrubber de kliermaag dermate opgevuld dat doorgang van voedsel naar de spiermaag en darm volledig was geblokkeerd. Het latex rubber, vooral de verdikte ring is duidelijk zichtbaar door de dunne kliermaagwand. De vogel werd dood verhongerd gevonden.” IMARES (WUR)
Ballonnen experiment
In lucht, zout water en zoet water en telkens 1 in zon en 1 in schaduw.
ballonnenexperiment.nl“Ballonnen breken zo snel af als een eikenblad.” Maar eikenblad verteert slecht en traag…
Hoe ziet na 1 jaar een zogenaamd afbreekbare ballon eruit die in een vijver ligt? Of na 1 jaar en 3 maanden, na 1 jaar en 9 maanden, 2 jaar …?
©BandeballonHoe breekt een latex ballon af in zee?
Het proefschrift Environmental Risk of Polymers and their Degradation Products, dat Scott Lambert in 2013 verdedigde aan de University of York, geeft inzicht in de vraag hoe latex ballonnen in zee afbreken.
Twee factoren zijn van grote invloed; de mate van zonlicht en de dikte van de latex. In zee is weinig zonlicht en gaat het afbraakproces veel langzamer dan op land. Een belangrijk onderzoeksresultaat is dat tijdens het afbreken tijdelijk microscopisch kleine deeltjes in het zeemilieu terecht komen, waaronder nanodeeltjes, die kunnen worden ingenomen door filterdieren. De studie gaat overigens niet in op de kans dat zeedieren grotere ballonresten inslikken en de mogelijke gevolgen daarvan.