Oranjeverenigingen zien af van ballonnen oplaten

Oranjevereniging Doorwerth-Haveadorp houdt dit jaar voor het eerst geen ballonoplating tijdens Koningsdag. Een woordvoerder zegt dat de vereniging gezwicht is onder druk vanuit de samenleving en vindt het besluit persoonlijk jammer voor de kinderen. Radio I (21 april) laat een tegenstander en een voorstander van het oplaten van feestballonnen aan het woord.

Jeroen Dagevos (Plastic Soup Foundation / dieballongaatnietop) repliceert dat 67% van de kinderen juist geen ballonwedstrijden meer willen. “Zij weten heel goed dat je het milieu er niet mee moet vervuilen; ballonnen oplaten is niet meer van deze tijd”.

Pim Kanthuizen van de Groene Ballon stelt dat de ballonverkopers ook last hebben van de druk, terwijl hun ballonnen toch 100% milieuvriendelijk zijn en ook de linten tegenwoordig afbreken. “Er zijn wereldwijd maar 6 dieren gevonden die hieraan zijn doodgegaan” en de op het strand gevonden ballonresten zouden “vooral uit het buitenland afkomstig zijn”. Dagevos: de druk zal pas afnemen als uit strandtellingen blijkt dat ballonresten niet meer in de top 10 van de meest gevonden items voorkomen. Nu staan ze op nummer 6. En dat er wereldwijd slechts 6 dieren zijn omgekomen vanwege ingeslikte ballonnen, is complete onzin.

Posted in: