“Ballonnen oplaten moet kunnen!”

De gemeente Hoorn heeft besloten tot een verbod op het oplaten van ballonnen tijdens evenementen. Het gaat om wensballonnen en feestballonnen. In de evenementenvergunning wordt voortaan vastgelegd dat het oplaten van ballonnen verboden is. De Rijksoverheid wil dat gemeenten ballonoplatingen actief ontmoedigen. De gemeente Hoorn geeft daar nu gehoor aan.

Vorig jaar was in West-Friesland de discussie over het oplaten van ballonnen hoog opgelaaid. Toen legde Enkhuizen een dwangsom op aan Sky Latern, dat zonder vergunning massaal brandgevaarlijke wensballonnen wilde laten oplaten.

Het Noordhollands Dagblad laat lezers graag op stellingen reageren. Vorig jaar was 83% het eens met de stelling dat de verkoop van wensballonen moet worden verboden. Ook nu komt het dagblad met een stelling, ditmaal over de gewone ballon. De krant vindt dat we met dit verbod te ver doorschieten. De bijbehorende stelling, waar iedereen nu op kan reageren, luidt: “Ballonnen oplaten moet kunnen!”

De toelichting op de stelling laat zien dat de redacteur zijn huiswerk niet heeft gedaan. Tegenwoordig, zegt hij, zijn er biologisch afbreekbare ballonnen. Latex ballonnen zijn echter van alle tijden. Op land vergaat het latex redelijk snel, maar in zee is latex na een jaar nog elastisch. Grote kans dat een in West-Friesland opgelaten ballon in zee belandt.

Volgens de krant zouden er bovendien maar weinig ballonnen worden opgelaten, dus waar maken we ons druk over? Het totaal aantal opgelaten latexballonnen wordt geschat op 1 tot 2 miljoen per jaar, aldus een recent rapport. Wie een strandwandeling maakt, schrikt van het grote aantal aangespoelde plastic linten.

Leuk dat het Noordhollands Dagblad stellingen verzint, maar met onjuiste berichtgeving door een luie journalist is niemand gediend.

Posted in: