De afblazingen

Eindhoven, oktober 2015

Winkelcentrum Heuvel in Eindhoven wilde 1000 ballonnen met ledverlichting oplaten tijdens Glow Eindhoven en ter ere van de opening van het winkelcentrum. Na een oproep van Die Ballon Gaat Niet werd het programma gewijzigd.

Amsterdam, augustus 2015

Ballonnen oplaten Global Female Condom Day? Dat vonden we geen goed idee, de organisatie was dat gelukkig met ons eens.

Ermelo, april 2015

De ballonnenwedstrijd van de Halve Marathon van Ermelo ging na een oproep niet door!

Apeldoorn, maart 2015

De ballonnenwedstrijd bij de opening van Jumbo gaat niet door. Een goed eerste begin. Het uitdelen en oplaten van ballonnen is echter een structureel onderdeel van de bedrijfsactiviteiten. Die ballon gaat niet op blijft Jumbo Supermarkten vragen om het marketingbeleid in overstemming te brengen met het MVO-beleid. Zie ook facebook

Delft, september 2014

Door de recente publicaties over het effect, welke zwerfballonnen hebben op flora en fauna, heeft de organisatie van de Delfiade besloten om de ballonnenwedstrijd te annuleren.

De Delfiade, de feestdag in Delft, moet vreugde brengen en zolang je kunt bijdragen met positieve invloeden betekent dat ook geen negatieve inbreng in de natuur.

www.delfiade.eu

Drachten, juli 2014

Tijdens de stille tocht op woensdagavond 30 juli in Drachten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, zijn geen ballonnen opgelaten. Dit had de organisatie besloten. Het voornemen om witte ballonnen op te laten, lokte op facebook veel reacties op. Het protest richtte zich op het rubber dat in de natuur terechtkomt en schadelijk is voor dieren.

PKN, juni 2014

Geen ballon voor God de lucht in…

“Een van de tips die worden gegeven bij het vieren van de startzondag, was ‘een ballon voor God’. Via Twitter maakte een plaatselijke kerk ons erop attent dat ballonnen wel heel feestelijk zijn, zolang ze niet de lucht in gaan… Dat hebben we ons aangetrokken. De tip ‘Een ballon voor God’ is daarom veranderd in een milieuvriendelijker alternatief: een lintenboom.”
Bron: Protestantse Kerk

Bolsward, januari 2014

Tijdens de eerste Koningsdag die 26 april zal worden gehouden, zullen er in Bolsward geen ballonnen meer de lucht in gaan. Het bestuur van het Oranje Comité Bolsward heeft dat besloten vanuit onder andere milieu overwegingen, maar er is ook te weinig helium, het gas waarmee de ballonnen worden gevuld

Amsterdam, 30 april 2013

Ter gelegenheid van de kroning van Willem Alexander tot koning zouden in Amsterdam 150.000 ballonnen worden opgelaten. Na protest van burgers, milieuorganisaties (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Dierenbescherming, Milieudefensie, Vogelbescherming en Greenpeace) en de Partij voor de Dieren heeft burgemeester Van der Laan besloten om dit voornemen niet uit te voeren.

Deze Oranjeverenigingen hebben een programma zonder ballonnen!

Medemblik, januari 2015

Het Inloophuis Medemblik-nh laat geen ballonnen op. Dat was goed nieuws, maar werd overstemd door het bericht van het Inloophuis dat er agressieve mails binnen zijn gekomen

In de oproep stond een verzoek tot vriendelijk vragen. Laten we dit vooral doen. Anders schieten we ons doel voorbij.

Zie ook facebook

Haarlem, september 2014

Op het Jopenfestival stond een ballonnenwedstrijd op het programma. Kiki Bommezij informeerde de bierbrouwer over de gevolgen en de ballonwedstrijd werd afgelast. Super

Gouda, juli 2014

Vrijdag 4 juli overhandigde René Boot namens GC & FC Olympia in Gouda een cheque ter waarde van € 210,- aan het Wereld Natuur Fonds. De voetbalclub besloot het jaarlijkse pupillenkamp in juni niet meer te openen met de traditionele ballonnenwedstrijd. Het uitgespaarde bedrag wordt gebruikt om de ‘plastic soup’ te bestrijden.

Bron: GC & FC Olympia

Haarlem, april 2014

Bevrijdingspop Haarlem heeft naar aanleiding van de vele reacties op de ballonnenwedstrijd besloten om op zoek te gaan naar een andere invulling voor het 5 voor 5 moment tijdens het kinderfestival.

Weert, januari 2014

Op nieuwjaarsdag 2014 heeft de gemeente Weert afgezien van een voorgenomen feestelijke oplating van honderden feestballonnen uit een metershoge champagnefles. Weert vierde dat de plaats 600 jaar bestaat, maar deed dat door de ballonnen aan de grond te houden.

Zandvoort, November 2012

Nancy Slot besloot de Keep it Clean Day aan te grijpen om de gemeente over te halen te stoppen met de jaarlijkse ballonoplating. Ze zocht contact en er volgde een brief aan de burgemeester en wethouders, waarna ze werd uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan met de betreffende wethouder. Het duurde niet lang voor er een ontmoedigingsbeleid werd aangekondigd voor het oplaten van ballonnen, en zelfs voor alle ballonnen, want de zogenaamde “niet afbreekbare ballonnen”, dat vond de wethouder gelukkig de grootste onzin.

Ze stuurde een artikel naar de plaatselijke kranten die werden geplaatst, werd uitgenodigd om op de radio te komen vertellen over het hoe en waarom (dat is toch zielig voor de kinderen?) en de burgemeester nodigde haar uit om bij de jaarlijkse evaluatie van Zandvoortse ondernemers haar verhaal te doen, zodat ze ook hen kon vertellen wat de gevolgen van ballonoplatingen zijn en zo hen overtuigen geen ballonnen op te gaan laten bij toekomstige feestelijkheden.

Uiteindelijk plaatste de gemeente op 20 november 2012 dit officiële bericht. En wat meer, het oranje-committee besluit geen ballonnen meer op te laten met Koninginnedag.

Purmerend, december 2014

Bij de actie van het Glazen Huis in Purmerend is de ballonoplating vervangen voor een loterij

Nederweert,  november 2014

CITAVERDE vierde haar 100e verjaardag zónder ballonwedstrijd, maar wel andere feestelijke activiteiten. Zo werden door de drie brugklassen van CITAVERDE College Nederweert op maandagochtend 17 november bomen geplant. Een feestelijke moment én er werd er een bijdrage geleverd aan de leefbaarheid in de gemeente en aan een schonere en gezondere wereld. Gelijktijdig werden door de leerlingen tijdcapsules ingegraven en kaartjes in de bomen gehangen met een ‘wens voor een groene toekomst’. Een goed en duurzaam alternatief voor een ballonnenwedstrijd!

Bron: CITAVERDE

Zorg en Zekerheid, september 2014

De Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid stopt na enig aandringen per direct met het oplaten van ballonnen tijdens de Buitenspeeldagen voor kinderen. Hulde.

Purmerend, augustus 2014

Naar aanleiding van vele reacties heeft Eggert Winkelcentrum de ballonnenwedstrijd aangepast. De ballonnen werden niet opgelaten maar gevuld met lucht en aan de kinderen meegegeven.

Bron: Eggert Winkelcentrum

Dokkum en Oegstgeest, april 2014

Diverse Oranjeverenigingen hebben de ballonwedstijden afgeblazen. Zo ook Dokkum: “Voorheen organiseerden we altijd een ballonnenwedstrijd voor de kinderen op dit tijdstip. Hier zien we dit jaar vanaf in verband met milieuoverwegingen. Maar… hiervoor in de plaats is er nu een verloting voor kinderen.”

En in Oegstgeest doen kinderen mee aan een lampionnenoptocht in plaats van ballonnen op te laten.

Zierikzee, februari 2014

In februari 2014 heeft Rabobank Oosterschelde een ballonnenwedstrijd voor kinderen achterwege gelaten bij de opening van een kantoor in Zierikzee. Eerder had de bank kinderen van het basisonderwijs benaderd met het idee een ballon te komen oplaten. Moeder Patricia Woldring tekende protest aan en riep de bank op van de wedstrijd af te zien. Zij wees met succes op de vervuiling die de ballonnen veroorzaken, het mogelijke dierenleed en de nabijheid van Nationaal Park Oosterschelde.

Noordwijk, september 2013

Basisschool De Jutter bestaat 25 jaar en het plan is om ballonnen op te laten. Twee leerlingen, Nick en Liza, trokken hierover aan de bel bij hun juffrouw. “Als de ballonnen neerkomen kunnen zij door dieren worden opgegeten met als gevolg dat zij dood gaan.” Omdat De Jutter zich graag presenteert als een milieubewuste school, werd de ballonnenactie afgeblazen en vervangen door het planten van een boom. Toen dat bij toeval ter oren kwam van Tweede Kamerlid Esther Ouwehand, besloot zij de school met een bezoek te vereren om Nick en Liza een oorkonde te overhandigen. “Jullie zijn stoere helden”, zei ze bij de overhandiging. (Bron: nieuwsvanhier.nl)