Geen ballonnen op Koningsdag

Geen ballonnen in Sevenum

Het Jongeren Gilde Sevenum laat geen ballonnen op tijdens Koningsdag.

Bron: Jongeren Gilde Sevenum

 

Knutselen in Wadenoijen

In Wadenoijen knutselen de kinderen in de tent met pannenkoeken en worden er geen ballonnen opgelaten.

Bron: Oranjevereniging Wadenoijen

Alternatieven in Bruinisse

“We hebben er dit jaar voor gekozen om geen ballonen op te laten voor het milieu, de kinderen krijgen wel wat anders leuks, en de rondgang wordt feestelijk gevierd.”

Bron: Oranjecomité Bruinisse

Geen ballonnen in Opperdoes

Er staat geen ballonnenwedstrijd op het programma van Koningsdag in Opperdoes.

Bron: Oranjevereniging Opperdoes (2016)

Geen ballonnen in Bergschenhoek

In Bergschenhoek worden geen ballonnen opgelaten op Koningsdag. SNF Bergschenhoek: “Wij laten idd  niet langer ballonnen op.”

Bron: SNF Bergschenhoek

IJOV stopt met ballonnenwedstrijd, organiseert lampionnenoptocht

IJSSELMUIDEN 5 april 2016 – De IJsselmuider Oranjevereniging stopt na jaren met de ballonnenwedstrijd op Koningsdag. Al vele jaren werden tijdens de aubade ballonnen opgelaten door de aanwezige kinderen.

De laatste jaren vroeg IJOV zich steeds vaker af of ze niet eens iets anders moest bedenken om de aubade op te sieren. IJOV is de laatste jaren zeer vernieuwend bezig en er worden allerlei nieuwe activiteiten georganiseerd zoals het IJOV Zoddefestival. Bestaande activiteiten worden vernieuwd of aangepast.

Bron: IJsselmuider Oranjevereniging

Succes GroenLinks: geen ballonnen op Koningsdag

De Alphense Oranje Vieringen heeft besloten in 2016 geen ballonnen op te laten op Koningsdag. GroenLinks juicht dit besluit van harte toe. De partij pleitte al eerder voor een stop op het oplaten van ballonnen, vanwege de milieuvervuiling en het dierenleed dat de ballonnenresten opleveren.

De zogenaamd biologisch afbreekbare ballonnen doen er lang over om af te breken, en zwerven zodoende nog lange tijd in de natuur rond. Het programma en karakter van de feestdag verandert verder niet, zo gaat bijvoorbeeld de rommelmarkt gewoon door.

Bron: Alphens.nl

Oranjecomité Kruiningen organiseert kleurwedstrijd

“Vorig jaar is er geen 1 kaartje teruggekomen!”  Daarom stapt het Oranjecomite in Kruiningen over van een ballonnenwedstrijd op een kleurwedstrijd.

Deze oranjeverenigingen hebben een programma zonder ballonnen!

Geen ballonnen meer in Hooglanderveen

“U heeft het vast gehoord of gelezen: de burgemeester heeft opgeroepen geen ballonnen meer op te laten, en daar doen we natuurlijk graag aan mee. Maar het wordt toch een Oranje schouwspel met ook nog kans op mooie prijzen voor de kinderen.”

Bron: Oranjevereniging Hooglanderveen

Alternatieve activiteiten in Nieuwkoop

In plaats van een ballonnenwedstrijd organiseert de Stichting Nieuwkoopse Oranje Feesten Oud Hollandse spelletjes (2-12 jaar), Schminken, fun boksring, Waterballen, Enveloppenlijn met leuke kinderprijzen, recreatieve fietstocht, goud zoeken en nog veel meer op Koningwsdag.

Bron: Stichting Nieuwkoopse Oranje Feesten

Kinderoptocht in Maasdam

Sinds 2016 worden er geen ballonnen meer opgelaten op Koningsdag in Maasdam. In plaats daarvan organiseerden ze in 2016 een kinderoptocht.

Bron: Oranjevereniging Maasdam

Koningsspelen in Jirnsum

Festiviteiten Kommisje ‘de Jirnsumer Kat’ organiseert voor de jeugd de Koningsspelen en dit jaar is het mogelijk om een Solex tour te rijden. Ballonnen staan niet langer op het programma.

Bron: jirnsum.com/koningsdag (2016)

Zwaaien met vlaggetjes in Sneek

“Dit jaar is er geen ballonnenwedstrijden meer (ivm milieubelasting en dierenleed)”. De kinderen krijgen een vlaggetje mee waarmee wordt gezwaaid tijdens de liedjes van de Aubade. Na afloop kunnen ze het vlaggetje (met hun naam) in een “Oranje boom” prikken en maken daarmee kans op een leuke prijs!
Bron: Oranjevereniging Sneek (2016)

Geen ballonnen in Noordwijkerhout

In Noordwijkerhout staat het oplaten van ballonnen niet langer op het programma.

Bron: Oranjevereniging Noordwijkerhout

‘Koningsdag in Doorn wordt weer groots’

Traditioneel zal Koningsdag starten met de Aubade op het bordes van Huis Doorn. “Dit jaar hebben wij gehoor gegeven aan de maatschappelijke onrust over het oplaten van ballonnen. Daarom kunnen kinderen een bellenblaas, voorzien van het wenskaartje, ophalen bij de Oranje-Infostand. Met behulp van bellenkanonnen worden er dan een hoop bellen gemaakt.”

Bron: Nieuwsblad de Kaap (2016)

Bellen blazen in Woudenberg

In Woudenberg blazen kinderen bellen bij de aubade. ‘Ook voor de dieren moet Koningsdag een feestelijke dag zijn,’ aldus de Oranjevereniging.

Woudenberg

Ballonnen versierwedstrijd in Haren

“Uit milieu-overwegingen zullen de ballonnen niet het luchtruim kiezen, maar worden gebruikt ter versiering van het Raadhuisplein.”

Bron: Oranjevereniging Haren

Tros ballonnen aan touw in Hoogland

“Om 11.15 uur laten we alle ballonnen tegelijk de lucht in gaan. Net als vorig jaar laten we de tros met honderden ballonnen in de lucht hangen, zodat we een mooie eyecather hebben boven het terrein. Vergeet niet het wedstrijdkaartje in te vullen en in de melkbus bij de muziektent te gooien, om kans te maken op een van de 10 prijzen! Steeds vaker is er negatieve publiciteit rondom ballonoplatingen omdat ze schadelijk zouden zijn voor het milieu. We hebben daarom besloten voor een andere manier van ballonnen oplaten, om iedereen tevreden te houden. Natuurlijk houden we er een wedstrijdelement in door tien kaartjes van deelnemers te trekken uit de melkbus bij de muziektent. Zorg dus dat het kaartje van uw kind erbij zit!”

Bron: Oranjecomité Hoogland

Geen ballonnen in Warnsveld

Oranjevereniging Warnsveld laat sinds 2016 geen ballonnen meer op tijdens Koningsdag.

Bron: Oranjevereniging Warnsveld

Mechanische golfbaan in Spierdijk

Oranjecomité Spierdijk bouwde een golfbaan ter vervanging van een ballonnenwedstrijd.

Bron: Oranjecomité Spierdijk

Fietsen versieren in Cothen

Geen ballonnen oplaten in Cothen, maar fietsen versieren! Met medewerking van de basisscholen zullen kinderen de dag vóór koningsdag hun fietsen versieren waarmee ze samen met ons iedereen zullen wakker maken op koningsdag. Op Koninsdag zelf: uitreiking mooiste fietsversiering, fietspuzzeltocht, vossenjacht, diverse activiteiten zoals knutselen, schilderen , kraampjes, kleedjesmarkt, schilderen, et cetera.

Bron: Oranjevereniging Cothen

Bloemen ipv ballonnen in Diepenveen

“Wij van Oranjecomité Diepenveen hebben ook besloten om geen ballonnen meer op te laten. Wij laten als alternatief de leerlingen van de basisscholen in het dorp een fleurige bloem maken. Zij nemen deze dan mee tijdens de optocht richting aubade. Daar worden ze dan verzameld en maken we er enkele fleurige bossen en versieren daar dan mede het Oranjeplein mee.”

Bron: Dierbewustleven (2016)

Bellen blazenBellen blazen in Beusichem

Oranjevereniging Beusichem: “Ballonnen zijn slecht voor het milieu. We hebben heel wat klachten van boeren gehad. De ballonnen komen in de weilanden en worden gegeten door koeien. In samenwerking met sponsor Crum geven we 350 kinderen een bellenblazer in de kleur oranje.” (Foto: icantstopthinking).

[/one_third]