Ook ballonoplatingen in het vizier voor aanpak plastic soep

Plastic troep in zee wordt beter aangepakt. Ook ballonnen, vuurwerk en verf vallen voortaan onder schadelijke bronnen die zouden moeten worden bestreden. Een ruime Kamermeerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren die daarom vroeg.

Plastic afval zorgt voor ernstige milieuvervuiling en dierenleed. Dieren raken verstrikt in achtergelaten vissersnetten en consumentenafval. In ons water valt plastic uiteindelijk in kleine deeltjes uit elkaar. De deeltjes veranderen het zeewater in een wereldwijde ‘soep’ van microplastics. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval de voedselketen binnen.

Tot nu toe werd vooral gekeken naar microplastics in cosmetica en plastic tasjes in zee. De Partij voor de Dieren wijst er al langer op dat ook veel ander afval uiteindelijk in zee terechtkomt, wat recent is onderschreven door het RIVM. Zo hebben ballonoplatingen desastreuze gevolgen voor dieren. Vogels en zeedieren eten de ballonresten op, omdat ze die aanzien voor voedsel, waardoor ze sterven. En vogels die de touwtjes als nestmateriaal gebruiken kunnen verstrikt raken. Ook vuurwerk is door het RIVM benoemd als een belangrijke vervuiler.

Esther Ouwehand: “Onze zeeën en oceanen zijn letterlijk de longen van de aarde maar we behandelen ze als afvalbak. Elke 24 uur stroomt er twee vierkante kilometer plastic troep door de Maas naar zee. Dit plastic wordt in het zeewater een gigasoep van microplastics. Slecht voor de oceanen, slecht voor het leven in zee en slecht voor de mens.”

PVV, SGP, CDA, ChristenUnie, 50Plus Baaij-Timmerman, 50Plus-Klein, D66, GroenLinks, PvdA en SP steunden de motie . Het Kabinet presenteert in december maatregelen om afval in zee terug te dringen. De door het RIVM genoemde bronnen zullen hier nu bij worden meegenomen.

Bron: PvdD

Posted in: