Lintjesregen 2014

Donderdag 24 april, één dag voor de officiële Lintjesregen, boden wij, Stichting De Noordzee, de Plastic Soup Foundation en Vereniging Kust & Zee, per post alle burgemeesters van Nederland een ballonlintje aan. Het was geen koninklijke onderscheiding, maar had evengoed een speciale betekenis.

Het lintje was er één van vele duizenden die afgelopen zomer op het strand werden gevonden. Tijdens het opruimen van de hele Nederlandse kust verzamelden honderden vrijwilligers de plastic lintjes van feestballonnen, soms met de resten van een ballon er nog aan.

Burgemeester Aucke van der Werff van Emmeloord onderschrijft deze actie om geen ballonnen meer op te laten en zal dit standpunt uitdragen.

“Als gemeente moeten we niet meer meewerken aan deze vorm van milieuvervuiling”. Van der Werff zit daarmee op dezelfde lijn als bij het vuurwerk. “Ook dat brengt onnodig schade toe aan het milieu. Liever houden wij ons bij het oplaten van vliegers zoals op het vliegerfestival op 17 mei. Wij zullen dit standpunt actief uitdragen.”

Bron: denoordoostpolder.nl

lintje-Irona-Groeneveld

Loco burgemeester Irona Groeneveld van Terschelling neemt bijzonder lintje in ontvangst. Guus Schweigmann van stichting de Milieujutter overhandigde haar namens de Vereniging Kust & Zee, Plastic Soup Foudation en Stichting De Noordzee een lintje afkomstig van een ballon.

Bron: Gemeente Terschelling

kaartje-1

Hierbij vroegen wij de burgemeester het lint symbolisch te aanvaarden en zich sterk te maken tegen het ondoordacht oplaten van feestballonnen. De burgemeester kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van vervuiling van het milieu met linten en ballonresten.

Voorbeelden van gemeentelijke aanpak

hetty-hafkamp-uitreiking

Duitreiking door leerlingen van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen.

Burgermeester Cremers van Waddinxveen zegt na de ontvangst van het ballonlintje: “Het Koningsdagprogramma er niet op te hebben gecontroleerd, maar meent dat in Waddinxveen nauwelijks of geen ballonnen worden opgelaten op deze dag. “Ik vind het ook goed om hierin terughoudend te zijn voor het milieu. In mijn jeugd was het oplaten van ballonnen zo ongeveer de enige festiviteit, maar dat is nu niet meer.”

Bron: Hart van Holland

Burgermeester Geke Faber van Zaanstad schrijft in haar antwoord na de ontvangst van het ballonlintje, dat de gemeente Zaanstad zich bewust is van de kunststof-afvalproblematiek. De website www.dieballongaatnietop.nl zal vermeld gaan worden bij de evenementenvergunningen aanvraag op de gemeentelijke website.

Brief van de burgemeester van Zaanstad

 Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen

Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen heeft op  24 april om 11.00 uur het eerste lintje persoonlijk in ontvangst genomen. Het lintje werd uitgereikt door leerlingen van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen.

Naast de burgemeester was ook Frans Erinkveld, boswachter bij Staatsbosbeheer aanwezig  en vertelde over de kommer en kwel van ballonnen in de natuur. Als  beheerder komt hij er dagelijks vele tegen in het duingebied van Bergen. Eelco Leemans, directeur van stichting De Noordzee, kan dit beamen. ‘Er worden steeds meer ballonnen op het strand gevonden bij strandtellingen. Het aantal gevonden ballonnen is 50 procent gestegen ten opzichte van 10 jaar geleden. Gemiddeld worden er 16 stuks per 100 meter stand gevonden.’

erinkveld

Frans Erinkveld, boswachter bij Staatsbosbeheer, met een klein deel van de vele lintjes die afgelopen zomer werden gevonden op het strand.