Jumbo stopt met uitdelen feestballonnen

Na druk van milieuorganisaties, consumenten, kinderen en Tweede Kamerleden is Jumbo eindelijk gestopt met het uitdelen van feestballonnen. De gele reclameballon werd aan kinderen meegegeven. Met name de Rijksoverheid zal blij zijn met deze ontwikkeling. Waarom?

De overheid wil het oplaten van ballonnen drastisch terugdringen. De Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) verplicht lidstaten van de Europese Unie om maatregelen te nemen in de strijd tegen de plastic soep.

Van een verbod op het oplaten van ballonnen is echter geen sprake. De rijksoverheid laat het aan de gemeenten over om ballonoplatingen te ontmoedigen. Deze aanpak gaat uit van evenementen waarbij veel ballonnen tegelijk worden opgelaten. Gemeenten kunnen daar iets van vinden en bijvoorbeeld bepalingen opnemen in een af te geven evenementenvergunning. Een groeiend aantal gemeenten doet dat ook.

Maar bij deze aanpak wordt de winkelketens geen strobreed in de weg gelegd. De ketens hebben vestigingen in meerdere gemeenten en zijn daarom vanuit gemeenteniveau moeilijk aan te spreken. Bovendien gaat het bij deze winkels meestal niet om evenementen waarbij in één keer massaal ballonnen worden opgelaten, maar om ballonnen die per stuk uitgedeeld worden.

De rijksoverheid zal dus blij zijn dat Jumbo stopt ondanks dat het zelf geen maatregelen heeft genomen of aangekondigd. Nu maar hopen dat ook bij andere winkels en bedrijven die nog steeds ballonnen uitdelen het gezonde verstand gaat zegevieren.

 

Posted in: