Enkhuizen verbiedt oplaten wensballonnen

De gemeente Enkhuizen heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd aan de onbekende organisatie Sky Latern. Die wilde 25 juli massaal wensballonnen opgelaten in Enkhuizen. De gemeente vreest brandgevaar en verbiedt het evenement. Voor het evenement was geen vergunning aangevraagd. De Facebookpagina van Sky Latern sprak van een heksenjacht maar heeft zich bij het verbod neergelegd.

De Brandweer bepleit al sinds 2009 een verbod op de kleine heteluchtballonnen vanwege grote risico’s op brand. Natuurbeheerders vrezen bos­ en duinbranden, met name in de zomer omdat de natuur dan veel droger is. Verder veroorzaken wensballonnen zwerfvuil.

Een paar honderd West­Friezen reageerden op de stelling van het Noordhollands Dagblad dat de verkoop van wensballonnen moet worden verboden. 83% is het met die stelling eens, onder hen veel eigenaren van rietgedekte stolpen. Afgelopen oudejaarsavond is een monumentale stop in Berkhout afgebrand, mogelijk door een wensballon.

Bij aangekondigde massale oplatingen kunnen brandweer en gemeente van te voren reageren. Dat is onmogelijk wanneer mensen een wensballon kopen en loslaten. Het is de hoogste tijd om het oplaten van wensballonnen landelijk te verbieden.

Posted in: