Ballonwedstrijd, en dan?

28 mei 2014. De Carolusschool aan Westeinde in Den Haag viert de opening van een nieuwe “groene speelplaats” met het oplaten van tientallen ballonnen Op de site van de school zijn foto’s van de feestelijke oplating te zien en staat een oproep van een van de kinderen: “We hebben allemaal een ballon opgelaten om het te vieren. De ballon die het verst komt krijgt een prijs. Dus hopen dat de mensen die de ballon met kaartje vinden, het terug sturen naar school! “

Diverse mensen hebben inderdaad kaartjes gevonden en dat gemeld. Alle kaartjes zijn gevonden aan het strand, aangespoeld uit zee. Zo werden er twee gevonden bij  Egmond aan Zee en twee op het strand van Wijk aan Zee. Bij strandpaal 57 (IJmuiden) zijn veertien kaartjes gevonden die vast zaten in zeewier en losgeknipt moesten worden.

Stichting De Noordzee vond bij een telling naar zwerfvuil ook een kaartje. Dat was op het strand van Noordwijk, dat wil zeggen zo’n 20 kilometer van de school verwijderd. De naamkaartjes zijn geplastificeerd, zodat ze ook na een lang verblijf in zee nog leesbaar zouden zijn .

Ook www.dieballongaatnietop.nl doet een oproep. Wij vragen iedereen die een ballonkaartje vindt met een naam en een adres om te reageren. Niet alleen om te vertellen waar dat kaartje gevonden is, maar vooral om te vragen voortaan af te zien van ballonwedstrijden vanwege het milieu. Het gaat er niet om wie toevallig wint, maar dat het milieu er bij verliest.

Wie de leerling is op het in Noordwijk gevonden kaartje vermelden wij niet. Het is de leiding van de school die beter moet nadenken over hoe hun groene speelplaats geopend had moeten worden. Niet op een wijze die alles behalve groen is.

Posted in: